Főoldal » Jobb agyfélteke » Színes jobb agyféltekés festés

Színes jobb agyféltekés festés

elmetükre színes jobb agyféltekés festés

Mitől jobb agyféltekés festés? Hogyan működik ez a mentális folyamat?

A színes képek festése során a jobb agyféltekénk mellett a bal agyféltekénk is aktívan kiveszi a részét a „munkából”. Az, hogy egy adott kép hogy sikerül azon múlik, hogy a két agyfélteke tud-e együtt dolgozni a megfelelő feladatfelosztásban. Ennek oka, hogy agyféltekéink igen különböző módon viszonyulnak a színekhez.

A bal – logikus – agyféltekénk verbális és sorrendet követő gondolkodásmódjából eredő feladata a színek nevekkel és tulajdonságokkal való ellátása, illetve a színkeverés technikája.

A jobb – kreatív – agyféltekénk feladata az egyes árnyalatok közti finom kapcsolatok és arányok érzékelése. Ezen agyféltekénk felismeri az egységes, vagy éppen a kiegyensúlyozatlan színelrendeződést, mely jóleső, kellemes esztétikai élményt, vagy éppen kellemetlen, hiányérzetet kelt lelkünkben.

 

A festés mentális folyamata: a művész az alkotás során jobb agyféltekés állapotban dolgozik mindaddig, míg ki nem kell kevernie egy adott árnyalatot. Ekkor kikerül korábbi állapotából és a bal agyfélteke sorra veszi a színkeverés egymást követő lépéseit. Ha megvan a kívánt szín a művész ismét jobb agyféltekés módba „ringatja magát” és így fest egészen addig, míg ismét nem kerül színkeverésre a sor.

 

„A színek megismerésével egy egészen új és izgalmas világ tárul fel –aki ebbe a kalandba belekóstol,ezután más szemmel látja a világot. A tanultak visszatükröződnek az élet minden területén.”

Betty Edwards

Ideális művészeti tanmenet Betty Edwards szerint:

  • rajzolás: először meg kell látni és vonalak segítségével meg kell rajzolni a széleket, majd egymással arányosan ábrázolni kell a formákat és az üres tereket
  • színek: meg kell tanulni látni és rajzolni az értékeket és elsajátítani a színek észlelését és keverését
  • festés: a rajzolás és színismeret ötvözete

 

A 3 napos színes jobb agyféltekés festőtanfolyamon nagy hangsúly kerül a festésen kívül a színelméletre és a színkeverés technikájára.

 

„Ha a rajzot tanuló elkezd színeket adni a fekete,fehér,szürke rajzához,akkor valami különleges dolog történik. Szinte mindenki gyermeki örömmel kezd el foglalkozni a színekkel, mintha akkor látnánk őket először.”

Betty Edwards

Színes jobb agyféltekés festőtanfolyamról itt olvashatsz többet és itt jelentkezhetsz a tanfolyamra.

Kapcsolódó bejegyzések:

Válasz