Főoldal » Agykontroll » Probléma helyett megoldandó feladat

Probléma helyett megoldandó feladat

Probléma

A problémát ne problémaként kezeljük, hanem inkább egy megoldandó feladatként.

Hogyan is kezeljük ezt a feladatot? Nézzük meg a megoldást elősegítő öt lépcsőfokot.
  1. Elfogadás. Fogadd el, hogy a probléma létezik.
  2. Elemzés. Azonosítsd, fogalmazd meg, hogy pontosan mi is a baj, mi az, amit meg kell oldani. Hogyan alakult ki, hogy jutott el idáig, mi a konkrét lényege stb.
  3. Ötletelés. Szedj össze minél több megoldási lehetőséget! Kezdj el ötletelni! Ebbe akár bevonhatsz másokat is, hisz egymást is inspiráljátok az ötleteitekkel, együtt hatékonyabban, több megoldási javaslatot dolgozhattok ki. Az egyik ötlet szüli a másikat. Minden ötletet írjatok le egy papírra. Olvassátok át, és ha eközben eszetekbe jut még valami, azt is írjátok le. Fontos, hogy mindent bátran mondjatok ki, írjatok le, ami csak eszetekbe jut, mert ha nem is az lesz, de az ihlethet egy másik ötletet, ami viszont a megoldást fogja kínálni számodra.
  4. Döntés. Válassz ki egyet a megoldási javaslatok közül! Olyan megoldási lehetőséget válassz, ami kivitelezhető, amiről elhiszed, hogy meg tudod tenni és segíthet megoldani a jelenlegi helyzetet.
  5. Tett. Már nincs más dolgod, mint az általad választott, legjobbnak vélt megoldási lehetőséget végrehajtod. Tedd meg, ne habozz! Ez az egyetlen módja annak, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet, és megszűnjön a probléma.

 

Probléma megoldásra, célok elérésre kitűnő módszer alfa állapotban az Elmetükre technika, a Programozó mondatok használata, vagy a célok listájának vezetése és azok gyakori vizualizációja.

Válasz