Főoldal » Agykontroll » Nyelvtanulás

Nyelvtanulás

Nyelvtanulás

Az idegen nyelvek elsajátítása egyeseknek rettenetesen egyszerű feladat, ők hihetetlen gyorsasággal tanulják meg más országok nyelveit, másoknak viszont ez az egyik legnehezebben tanulható tárgy az iskolában, a legnagyobb kihívást jelentő dolog az életben.

Íme pár tipp, trükk, praktika, hogyan lehet hatékonyabban, nagyobb sikerrel elsajátítani mindenki számára egy idegen nyelvet, például az angolt:
 • A televízióban nézzünk angol nyelvű adásokat. A szokáskontroll segítségével erre könnyedén rászoktathatjuk magunkat. Annyi a dolgunk, hogy mindössze 30 napig odafigyelünk, hogy minden nap angol nyelvű csatornát nézzünk, majd miután ez már szokásunkká vált, nem fog nehézséget okozni.
 • Ha DVD-zünk vagy moziba megyünk, kerüljük a szinkronizált filmeket, inkább felirattal, eredeti nyelven éljük át a filmek élményét.
 • YouTube-on keressük meg kedvenc dalainkat felirattal (with lyrics), zene közben énekeljük mi is a szöveget, majd fordítsuk le és tanuljuk meg azt. Innentől mikor meghalljuk ezeket a számokat, énekeljük magunkban angolul a szöveget és közben gondoljunk a jelentésére. Segít, ha mély érzéseket ébresztenek bennünk ezek a sorok, minél inkább átéljük, annál inkább rögzül az angol jelentés elménkben.
 • A három ujj technika nyelvtanulásban is segítségünkre lehet. Egyrészt, ha összeérintjük első három ujjunkat, könnyebben, jobban, tisztábban megérjük az angol beszédet, másrészt, minden alkalommal mikor angol tanulásba fogunk, érintsük össze bármely kezünk első három ujját és mondjuk magunkban (akár alfa állapotban), hogy a most megtanult angol szavakat, nyelvtanokat, témákat könnyen fel fogom idézni, akármikor összeérintem bármely kezem első három ujját.
 • Nagyon hatékony mód, ha a mindennapi kis feladatok elvégzése közben, angolul mondjuk akár magunkban, akár hangosan, hogy épp most mit csinálunk. Gondolkodni is próbáljunk meg angol nyelven. Nem baj, ha hibás a nyelvtan, nem baj, ha nem jut eszünk egy-két szó, csak próbáljuk meg elménket kicsit ráhangolni az elsajátítandó idegen nyelvre.
 • Elmetükre technikával programozhatjuk – más célunkhoz hasonlóan – az angol nyelv elsajátításának célját is. Ehhez gyűjtsük össze azokat az okokat, amik miatt meg akarunk tanulni angolul. Milyen előnyökkel jár számunkra, ha folyékonyan beszéljük a nyelvet? A technika alkalmazása során lássuk magunkat angol nyelven beszélni másokkal, angol előadást, TV műsort hallgatni úgy, hogy szóról szóra, kristály tisztán megértjük minden szavát. Képzeljünk el különböző helyzeteket, amikor használjuk a nyelvet, teljesen éljük bele magunkat ebbe a képbe, használjuk minél több érzékszervünket, érezzük, amit éreznénk ebben a helyzetben, úgy mintha az most történne.
 • Keressünk a környezetünkben embereket, akikkel tudjuk gyakorolni a nyelvet, próbáljunk beszélgetni velük angolul. Ha olyan szituációba kerülünk, hogy szükségünk lenne az angolra, ne húzzuk ki magunkat a helyzetből, ne meneküljünk el, hanem próbáljuk meg megértetni magunkat. Például ha egy turista segítséget kér tőlünk, mert eltévedt, koncentráljunk, próbáljuk megérteni, hogy hova szeretne eljutni és próbáljuk meg neki elmagyarázni, hogy hogyan tud eljutni az úti céljához. Ne féljünk, hogy nem helyesen mondjuk a mondatokat, a lényeg, hogy megértessük magunkat vele. Első lépés, hogy merjünk megszólalni, a helyes nyelvtan csak a második.
 • Vannak olyan angol nyelvű könyvek, egyszerűsített olvasmányok, melyek szint besorolásúak. Ez azt jelenti, hogy az egyes szintű könyvek különböző nehézségi fokozatúak, minden szinthez tartozik bizonyos szavas szókincs. Ha például az 1-es szintű könyvek közül választjuk ki azt a regényt, mesét, mini történetek gyűjteményét, amiket szívesen elolvasnánk, akkor a teljes könyv megértéséhez csupán kb. 400 szavas szókincs szükséges. Ez a módszer nagyon sokat segít a nyelvtanulásban, hisz kisebb szókinccsel is sikereket érhetünk el, miközben használjuk azokat a megfelelő nyelvtani környezetben. Ez esetben is fontos, hogy élvezzük a könyvet, minél inkább éljük bele magunkat a történetbe, olvasás közben képzeljük el a szereplőket, a helyszíneket. Majd sorban lehet egyre nehezebb nehézségi fokú könyveket olvasni.

Ha kipróbáltátok már ezen trükkök valamelyikét, vagy esetleg valamilyen más módszer vált be nektek a nyelvtanulásban, osszátok meg a többiekkel is, írjátok meg a hozzászólások közé!

3 Hozzászólások

 1. Köszönöm a tippeket! Mindenképp kipróbálom!!

 2. Nagyon szuper! Sok sikert kívánunk hozzá és várjuk a visszajelzéseket!

 3. Jók a tippek, többségükkel kapcsolatban személyes tapasztalatom is van. Különösen javaslom a fent leírt módszerek közül, hogy a mindennapi teendőink során – amikor épp nem ülünk az íróasztalnál egy nyelvkönyvvel – is próbáljunk ráhangolódni az adott nyelvre. Én ezt úgy csináltam, hogy ha például le kellett ugranom a boltba, megpróbáltam magamban mondatokat alkotni (pl. kell vennem másfél kg zöldséget a levesbe, a hentesnél pedig majd veszek 2 kg marhalábszárt.) De tegyük fel, hogy ebből csak a számokat, a venni, kg, leves és a majd szavakat ismerem. Bár elég sok lyuk lehet az ilyen mondatokban, mégis mivel elvégzem az adott cselekvést, ha aznap este felütöm a szótárt, és kikeresem a hiányzó szavakat, majd kimondom a teljes mondatot, az így megtanult szavak nagyon mélyen rögzülni fognak, mert a cselekvés elvégzése közben több érzékszerven keresztül is értek ingerek. Az iskolai nyelvtanításnak szerintem az az egyik nagy problémája, hogy bár sok szót megtanítanak, szódolgozatokat iratnak, stb., de az egész lóg a levegőben, hiszen nincs mihez kötni őket, és a többségüket a diákok nagyon hamar elfelejtik.
  Sok sikert!

Válasz