Főoldal » Agykontroll » Memória fogas – példa

Memória fogas – példa

Példa a Memória fogas használatára

 

A memória fogasról itt olvashatsz.

A következő öt szót szeretném megjegyezni:

 1. béka
 2. kecske
 3. nyúl
 4. farkas
 5. cápa

Elképzelt jeleneteim:

1.       Tea + béka

Épp elkészítettem a finom, citrom illatú, gőzölgő teámat, melyet a kertben szeretnék meginni. Kiülök a kertbe, lágy szellő simogatja arcom. Ahogy megfogom a bögrém, hogy belekortyoljak a teámba, hirtelen egy zöld levelibéka ugrik bele a bögrémbe, brekeg egy nagyot, majd tovább áll. Én ijedtemben magamra öntöm a teát, majd a béka után eredek.

2.       Duó + kecske

A zenészpáros felmegy a színpadra közönsége elé, hogy legújabb szerzeményét adja elő. A kottáért nyúlnak, ám azt épp egy kecske csemegézi. A duó tagjai el akarják venni a kottát a kecskétől, de ő el kezd futkározni a színpadon. A zenészek üldözőbe veszik, fel-le futkosnak a színpadon, de nem érik utol. A nézők nevetnek, örömmel nézik az egyedi műsort.

3.       Boa + nyúl

A hatalmas óriáskígyó készül megenni mai ebédjét a kis fehér nyulat. Ám nem számít a nyúl ravaszságára, aki megelőzve ellenfelét, elkapja annak farkát és nagy metszőfogaival elkezdi azt harapdálni. A kígyó a fájdalom miatt lemerevedik és mozdulni sem tud. Így esett, hogy nem a nyúl lett aznap a főfogás.

4.       Rió + farkas

A Riói Karneválon mindenki boldog, hangos zene szól, az égből konfetti hull, az emberek énekelnek. A főprodukcióban pedig egy farkas fűszoknyában kubai salsát táncol. A nézők imádják,  a táncot éljenezés és hangos tapsvihar övezi.

5.       Ló + cápa

Egy ménescsorda üget a napsütéses tengerparton. A homok szikrázva porzik patájuk alatt. Egyszer csak a semmiből kiugrik a vízből egy cápa, bekapja az egyik lovat és visszaúszik a vízbe.

 

Ha tudjuk, hogy az

1 = Tea

2 = Duó

3 = Boa

4 = Rió

5 = Ló , akkor tudod, hogy melyik állat volt a második? Ötödik? Első? Negyedik? És végül a harmadik?

Ugye milyen egyszerű?

 

Tanuld meg az összes Memória fogast és teszteld tudásod!

A számokhoz tartozó mássalhangzók könnyen megjegyezhetőek innen.

2 Hozzászólások

 1. Kedves Xénia!

  A bejegyzést nagyon hasznosnak találtam és ezúton is köszönöm. Továbbá érdeklődni szeretnék, hogy van-e ehhez hasonló módszer, ami a nevek memorizálását könnyíti meg, illetve gyorsítja. Tanárként olyan jó lenne egy-egy osztály tanulóit már a kezdetekben is a nevükön szólítani.

  Válaszát előre is köszönöm. További szép napot kívánok!

  Üdvözlettel,
  Tamás

 2. Kedves Tamás,

  örülök, ha segített bejegyzésem számodra. :)

  A nevek memorizálására is javasolnám neked az asszociációt.
  Például az új személyt egy vele megegyező keresztnevű régi ismerősünkhöz társíthatjuk képzeletben. Elképzelünk velük egy szituációt, ahogy a memória fogasok esetében is. Egy kis mesét költünk, melyben ők a főszereplők. Ezt követően, ha az új gyerkőcre pillantunk, rögtön beugrik majd, hogy melyik családtagunkkal/barátunkkal képzeltünk el vele egy jelentet, így igen rövid időn belül sikerül majd a keresztnevén szólítani őt.

  Remélem tudtam segíteni. Jó memorizálást kívánok a nevekhez! ;)

  További csodás napokat kívánok,
  Xénia

Válasz