Főoldal » Építő gondolatok » Kaméleon effektus

Kaméleon effektus

kameleon_effektus

Ha valakit felcímkézünk, valakinek elmondjuk, hogy véleményünk szerint ő milyen, még ha az nem is teljesen igaz, akkor is egy idő után ő elhiszi ezt magáról, és valóban olyanná válik.

Ha például egy szerettünk olykor elfelejt dolgokat és mi minden alkalommal elmondjuk neki, hogy milyen feledékeny, hogy mindig ez történik, hogy képtelen bármit is megjegyezni, akkor egy idő után már nem is küzd azért, hogy észben tartsa a dolgokat, hisz ha elfelejti, akkor senki nem fog meglepődni, hisz úgyis mindig ez történik. Ilyen az, amikor egy negatív tulajdonságunkat a környezetünk felerősít.

Ezért lenne érdemes mindenkiben a jót keresni, dicsérni, és a rosszak helyett, inkább a jó tulajdonságokra koncentrálva, azokat felerősíteni. A dicséret, a sikerélmény egy nagyon pozitív, mély és ösztönző érzés, amelyet ha megízleltünk, újra és újra át szeretnék élni. Ha látjuk azt, hogy megbecsülnek minket, ha elismerik az apró kis sikereinket is, ha képesek vagyunk környezetünknek örömet szerezni tetteinkkel, akkor mindent meg fogunk tenni, hogy ezt minél többször elérjük. Mindenki hibázik, hisz emberek vagyunk, de ahelyett, hogy ezen hibákat egymás fejéhez vágnánk, inkább próbáljunk tanulni belőlük és a jó szándékra, a jó cselekedetekre koncentráljunk.

A Kaméleon effektus fordítva is működhet. Ha valakinek nem a hibáiról, a rossz tulajdonságairól beszélünk, hanem újra és újra elmondjuk, hogy milyen lehetne, milyen csodálatos már most a mi szemünkben, akkor egy idő után ezt is el fogja hinni magáról és azzá fog válni. A vonzás törvényének értelmében a gondolatnak teremtő ereje van. Ha újra és újra elmondjuk másoknak, hogy milyen értékesnek tartjuk őket, akkor egy idő után valóban el fogják ezt magukról hinni, bevonzzák ezen tulajdonságokat az életükbe és azzá válnak.

Kapcsolódó elmeszösszenet: Afrika bölcsessége (Ne büntess, inkább segíts!)

 

Válasz