Főoldal » Építő gondolatok » Afrika bölcsessége

Afrika bölcsessége

afrikai bölcselet

Afrika rejtelmes vidékein él egy hihetetlen bölcsességet őrző, tiszteletre méltó helyi törzs.

E törzsön belül, amikor a törzs egyik tagja rosszat cselekszik, megkárosít valakit, vagy fájdalmat okoz neki, akkor a törzsi szokások értelmében a következő történik vele: Társai kiállítják őt a falu közepére és mind köré gyűlnek. E szertartás keretein belül nem bántják a vétkest, vagy büntetik őt, hanem napokon át sorolják korábbi jó tetteit, érdemeit, jó tulajdonságait, azon dolgokat, melyek miatt ő is szeretetre méltó, jó ember.

Számunkra ez furcsa, igaz? De miért is?

E törzs hisz abban, hogy eredendően mindenki jónak születik. Mindenki a boldogságot keresi útja során és nem vágyik másra, mint szeretetre és békére. Ám olykor az ezekre való törekvés közben esendő ember lévén, megbotolhatunk, hibákat véthetünk.

Ilyenkor ahelyett, hogy a rossz cselekedetre, bántással, büntetéssel felelnének, inkább segíteni próbálnak. A rossz, hibás döntéseket a törzs segélykiáltásként értelmezi, emiatt gyűlik össze az egész falu, hogy társuknak segíthessenek ismét megtalálni önmagát, a valódi, a jóságos, tiszta természetét. E szertartással kísérlik meg emlékeztetni őt arra, hogy milyen ember is valójában.

E törzs értékei, bölcsessége iránymutató lehet számunkra is. Attól, hogy valaki rosszat cselekszik, még nem feltétlenül rossz ember. Mindenkiben ott van a jó, csak olykor segítségre van szükség, ahhoz, hogy a felszínre jusson. Büntetés helyett inkább segítsünk embertársainkon, hogy egy közösen alkotott jobb világban élhessünk együtt.

 

Videó javaslat: Tökéletes világ

Válasz